Online Randevu

TR
TR EN

Genital Siğil Nedir?

Genital siğil nedir?

Human Papilloma Virüs (HPV)’ün genital bölgede neden olduğu siğile (verrükaya) verilen isimdir. Dünyada cinsel ilişki ile en sık bulaşan enfeksiyon olan HPV enfeksiyonu, ilk cinsel deneyimini erken yaşta yaşayan ve cinsel partner sayısı fazla olan bireylerde daha sık görülmektedir.

HPV nasıl bulaşır?

Genital siğillerin enfeksiyon yapma potansiyeli oldukça yüksektir. Genital siğil çoğunlukla oral, anal ve vajinal cinsel temasla bulaşır. Partnerler arasında bulaşma oranı yaklaşık %60’dır. Yüksek bulaşma oranı nedeniyle cinsel aktif bireylerde hayat boyu genital siğil görülme oranı %50’ye yaklaşmıştır.

HPV bulaşmasındaki risk faktörleri;
Erken yaşta cinsel ilişki
Cinsel partner sayısının fazlalığı
Korunmasız cinsel ilişki
Cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyon geçmişi
Bağışıklık sistemi

HPV cinsel ilişki haricinde bulaşabilir mi?

HPV cinsel temas dışında da bulaşabilmektedir. En sık yaşanan bulaşma şekli cinsel temas ile olmakla birlikte;
Kişinin vücudunda farklı bölgelerde bulunan siğil ya da siğillerden temas yoluyla ve HPV bulunan kişi ya da kişilerle temas ile de bulaşabilmektedir.

HPV çocuklarda görülebilir mi?

HPV çocuklarda da görülebilmektedir. 2 yaş altındaki çocuklarda görülen anogenital siğillerde annenin anogenital kanalından bulaş olduğu düşünülmektedir.2 yaş üstünde gözlenen siğiller de ise cinsel istismar önemli bir nedendir. Ancak çocuklarda gözlenen anogenital siğillerin, HPV virüslü kişiler ile aynı banyoyu paylaşmaları gibi farklı temas yolları ile de oluşabileceği bilinmektedir.

HPV enfeksiyonu vücudun hangi bölgelerinde görülür?

Kadınlarda;
Dış genital bölge
Vajina
Serviks (rahim ağzı)
Perianal bölge (makat çevresi)
Erkeklerde;
Dış genital bölge
Perianal bölge(makat çevresinde) görülebilir.
Bununla birlikte genital siğilleri olan bireylerde oral yani ağız bölgesi, göz, solunum yolu ve burun bölgesinde de siğiller görülebilir.


Genital siğil belirtileri nelerdir?

HPV’nin neden olduğu genital siğiller hiçbir belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Deriden kabarık ya da yassı, deri renginde-pembe-kahve tonlarında et beni benzeri kabartılar şeklinde görülen genital siğiller genellikle milimetrik olarak başlar ancak nadiren birkaç cm’lik siğiller de görülebilir. Büyük, birleşmiş veya nodül olarak görülen genital siğiller daha çok immunsupresif yani bağışıklık sistemi baskılanan ve diyabet hastalarında görülür. Lezyonların oluşmasından ardından siğillerin sayısı ve boyutu artabilir ya da kendiliğinden gerileyebilir. Genital siğiller sıklıkla semptom vermemekle birlikte; kanama ve kaşıntı şikayetleri bulunabilir. Kadınlarda belirtiler; Genel belirtilerin haricinde kadınlarda iç genital bölgedeki siğile bağlı olarak cinsel ilişki veya gebelikte kanama görülebilmektedir. Dış genital bölgede kaşıntılar yaşanabilir.

Erkeklerde belirtiler; Genital siğiller erkeklerde penis, testis, kasık ve makatta görülebilmektedir. Genital siğiller, nadir de olsa anüs veya idrar yolunda oluştuğu zaman tuvalete çıkma zorluğuna neden olabilmektedir.

Akne Skarlarında Tedavi

Akne skarları kollajenin azalması sonucu atrofik skarlar ve kollajenin artması sonucu hipertrofik skarlar ile keloidal skarlar olarak gözlenir.

Devamını İncele
Dr. Işıl Bulur Whatsapp