Egzama deride akut dönemde kaşıntı, kızarıklık, su toplaması, kronik dönemde ise deride kabalaşma, yarık oluşumu ile karakterize bir grup dermatolojik hastalığa verilen isimdir.
Egzama grubu hastalıklar arasında kontakt egzama (alerjik-irritan), seboreik dermatit, dishidrotik egzama, numuler dermatit, staz dermatiti ve nörodermatit yer alır. Kontakt egzamaya en sık yol açan nedenler irritan egzamada sabun, deterjan vb.. kimyasallar iken alerjik egzamada nikel, latex, kokulu kremler, makyaj ürünleri ve parfümlerdir.Egzama grubu hastalıklarda tanı klinik ile konulur. Kontakt egzamada hastalığa neden olacak alerjenlerin belirlenmesi için PATCH TEST (Deri Yama Testi) kullanılır.
Biyopsi ise tanının netleştirilmesi için bazı hastalarda gerekli olabilir. Kontak egzamada tedavide en önemli nokta irritan ve alerjen maddelerden uzak kalmak ve derinin uygun nemlendirilmesidir. Egzama tedavisinde topikal kortizonlu kremler, topikal kalsinörin inhibitörleri, oral antihistaminler ve şiddetli olgularda oral steroid tedavi önerilebilir.