Online Randevu

TR
TR EN

Leke Tedavisi

Leke tedavisi lekenin tipine göre farlılık göstermektedir. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce lekenin tipinin belirlenmesi önemlidir.

Melasma

Melasma yüzde kahverengi renk değişimi, cilt tonunda koyulaşma ve cilt tonunda düzensizlik şeklinde kendini gösterir. Sıklıkla alın, yanak, dudak üstünde görülür. Wood lambası incelenmesi ile lekenin epidermal, dermal veya miks olarak cilt yüzeyindeki seviyesinin değerlendirilmesi tedavide önem taşır.

Melasma Nedenleri

  • Güneş ışığı maruziyeti
  • Hormonlar: gebelik, doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron içeren ilaçlar
  • İlaçlar, topikal uygulanan kremler, deodorantlar, ıslak mendiller…
  • Sistemik Hastalıklar

Postinflamatuar Hiperpigmentasyon

Cilt hastalıkları, yanık ve yaralar sonrasında da postinflamatuar hiperpigmentasyon olarak adlandırılan ciltte lekelenme-izler görülebilmektedir.

Solar Lentigo

Yaşla beraber güneş ışığının da etkisi ile ciltte görülen yuvarlak sütlü kahve-kahverengi sıklıkla yuvarlak, sınırlı lekelenmelerdir.

Leke Tedavisi Basamakları

1- Leke tedavisinde ilk basamak güneş koruyucu kullanımının tüm yıl boyunca doğru bir şekilde uygulanmasıdır.

2- Leke tedavisine yönelik serum ve krem kullanımı ise tedavinin ikinci basamağını oluşturur. Topikal olarak uygulanacak ürün seçiminde önemli olan ise cilt tipinin belirlenmesi ve mevsime uygun ürün seçimidir. Hidrokinon, retinoidler, azeleik asid, askorbik asid, kojik asid, arbutin ve niasinamid içeren ürünler sıklıkla tercih edilir.

3- Kimyasal Pelling: Glikolik asit, salisilik asit, triklorik asetik asit, azelaik asit, trenexamid asit, laktik asit, pürivik asit, fitik asid, Jessner peeling vb. ürünler kimyasal peeling amacı ile kullanılır. Kimyasal peeling uygulamalarında kullanılacak ajana göre 1-4 hafta aralıklı olarak 4-8 seans uygulama önerilir. Peeling sonrası ciltte pullanma, soyulma, kızarıklık görülebilir. Son yıllarda uygulanan enzimatik peelingler ile ise cildin üst tabaksında belirgin hasar oluşturmadan etkinlik sağlanabilmektedir.

4 – Mezoterapi: Cilt altına iğne ile verilen aminosit, enzim ve proteinlerin derinin alt tabakasında yaptığı uyarı ile ciltte renk açılması ve ton düzenlenmesi görülebilmektidir. 2-4 hafta aralıklar ile 4-6 seans uygulama önerilmektedir.

5- Mikroiğneleme (Dermapen-Dermaroller): Deri yüzeyinde açılan kanallalar ile deri alt tabakasında onarım sürecinin tetiklenmesi hedeflenir. Ek olarak kullanılan serum, krem, mezoterapi ve PRP ürünlerinin de etkinliğini arttırmaktadır.

4- Lazer ve ışık tedavileri: Karbon lazer peeling, Q switch lazer ve yoğun darbeli ışık sistemi (IPL, BBL) leke tedavisinde kullanılanılabilmektedir.

Fotona 4D (Ameliyatsız Yüz Gençleştirme)

Fotona Sp Dynasmis lazerde yer alan Erbiyum Yag Lazer ve Nd Yag Lazer kombinasyonu ile yapılan bir cilt yenileme sistemidir.

Devamını İncele
Dr. Işıl Bulur Whatsapp