Zona halk arasında gece yanığı olarak da bilinen, ciltte bir sinir trasesi boyunca görülen ağrı, kızarıklık ve su dolu kabarcıklar şeklinde ile gözlenir.karakterize cilt hastalığıdır. Hastalık çocuk yaş grubunda da görülebilmekle beraber sıklıkla ileri yaşta görülmektedir.
Zona hastalığının etkeni Varicella Zoster’dir. Suçiçeği geçirilmesi sonrasında dorsal sinirlerin arka kök ganglionlarında latent kalan bu virüsün aktivasyonu ile zona hastalığı görülür. Hastalığın görülmesinde bağışıklık sisteminin baskılanması (hastalıklar-ilaçlar) ve stres önemli rol oynar. Hastalığın tanısı klinik olarak konulur.
Zona hastalığı suçiçeği geçirmemiş kişilerde hastanın lezyonuna temas ile bulaşıcı olabilir. Bulaşma olduğunda ise gözlenen hastalık suçiçeği şeklindedir.
Zona tedavisinde hastalığa özel anti-viral tedavi, B vitamini, ağrı kesici ve yara iyileştirici pansuman ve kremler önerilir. Zona hastalığının göz ve kulak tutulumu durumunda Göz Bölümü ve Kulak-Burun-Boğaz bölümü tarafından da takip edilmelidir. Hastalık sonrası gözlenen en sık komplikasyon ise postherpetik nevralji olarak tanımlanan zona tutulumum alanında devam eden şiddetli ağrıdır. Bu hasta grubunun da Nöroloji Bölümü ile takibi uygundur.