Online Randevu

TR
TR EN

Akne Skarlarında Tedavi

Akne skarları kollajenin azalması sonucu atrofik skarlar ve kollajenin artması sonucu hipertrofik skarlar ile keloidal skarlar olarak gözlenir. Atrofik skarlar akne skarlarının % 80-90’ını oluştur. Icepick skar, boxcar skar ve rooling skar olarak üç gruba ayrılır.

Keloidal ve hipertrofik skarlar, enflamasyona karşı aşırı doku reaksiyonu şeklinde gelişen fibröz yapılardır. 10-30 yaş arası koyu tenli kişilerde sık görülür. Hipertrofik skarlar lezyonun oluştuğu bölgeye lokalizedir ve sıklıkla kendiliğinden geriler. Keloidal skarlar orijinal lezyonun dışına taşar ve nadiren geriler, tedaviye dirençlidir.

Akne skar tedavisinde hangi tedavi seçeneklerinin kullanılacağı;

  • Hastanın yaşına ve cinsiyetine,
  • Aktif akne lezyonlarının varlığına,
  • Akne skar tipine, şiddetine ve lokalizasyonuna göre belirlenir.

Skarın tipi, lokalizasyonu ve derinliği ise tedavi cevabını etkileyen en önemli faktörlerdir.

Atrofik Akne Skarlarında Tedavi:

Kimyasal Peeling

Deriye uygulanan asidik ve bazik kimyasal ajanlar ile yapılan soyma işlemi kimyasal peeling olarak tanımlanır. Kimyasal peeling ile deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturulur ve bu hasarın deri tarafından tamiri ile oluşan yara iyileşmesinden yararlanılır. Peeling çeşidi mevcut akne skar tipine göre belirlenir. Sıklıkla glikolik asit, salisilik asit, laktik asit ve Jessner’in solüsyonu (laktik asit, %14 rezorsinol ve %14 salisilik asit), fenol peeling, trikolorasetik Asit (TCA), piruvik Asit, β-Lipohidroksi Asit, salisilik-mandelik asitler kullanılır. Kimyasal peeling ajana bağlı olarak 2-4 haftada bir, 4-8 seans uygulanabilir.

Dermaroller / Dermapen (Mikroiğneleme)

Dermaroller ve dermapen  ile  dermise 1,5-2 mm penetre olan iğnelerle multipl küçük kanama odakları oluşturulur.  Bu odaklardan salınan büyüme faktörleri ile papiller dermisde elastin ve yeni kollajen oluşumunu stimüle edilir.  4 hafta ara ile, 4 seanslık uygulamalar önerilir.

Lazer / Fraksiyonel Lazer

Ablatif (CO2 ve Er Yag) lazerler ve ablatif olmayan lazerler (Q Switch Nd Yag, diode, erglass) akne skarı tedavisinde kullanılabilir. Lazer uygulamaları ile dermisde kollajen üretimini ve kollajenin yeniden yapılanmasını sağlayarak dermal yara iyileşme süreci uyarılır. Ayda bir, minimum 3 seans uygulama önerilir.

Mikroiğneli radyofrekans (Altın iğne radyofrekans)

Atrofik skarın tüm tiplerinde kullanılabilen yöntemdir.  İğneleme ve  radyofrekans enerjisi ile kollajen üretimini arttırarak doku yenilenmesini uyarır.  Ayda bir, 5-6 seans uygulama önerilir.

Mezoterapi ve trombositten zengin plazma (PRP)

Mezoterapi ve PRP ile hedeflenen fibroblastların aktivasyonu ile  kollajen üretimin arttırılmasıdır.

Dolgu Maddeleri 

Subsizyon 

Hipertrofik Akne Skar Tedavileri

1) Silikon jeller

2) İntralezyonel Kortikosteroid

3) Pulse Dye lazer

4) Ablatif fraksiyonel CO2, ablatif fraksiyonel Er:YAG ve non-ablatif fraksiyonel lazerler

5) Florourasil, imikimod, interferon, radyoterapi ve bleomisin tedavileri kullanılabilir.

Kök Hücre ile Saç Dökülmesi Tedavisi

Kök hücre tedavisi, saç dökülmesi tedavisinde kullanılan yeni bir tedavi yaklaşımıdır.

Devamını İncele
Dr. Işıl Bulur Whatsapp