Deri rengini melanosit isimli hücrelerden salınan melanin pigmenti oluşturur. İlaçlar, hastalıklar, kozmetikler ve ultraviyole melanosit fonksiyonlarında artışa yol açarak deride lekelenmelere neden olur. Melazma yetişkinlerde yüzde kahverengi lekeler olarak ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. En sık tutulum bölgeleri yanaklar, burun köprüsü, alın ve üst dudaktır.Güneşten gelen ultraviyole ışık pigment üreten hücreleri (melanositleri) uyaran ve melasmaya yol açan en önemli faktördür.
Yaz mevsiminde lekeden korunmak amacı ile neler yapılabilir?
Güneşten koruyucular leke tedavisinin en önemli basamağını oluşturur. UVA ve UVB ışınlarına karşı güneşten koruyan geniş spektrumlu SPF 30 ve üstü güneş koruyucular tercih edilmelidir. Güneş koruyucuların özellikle leke için özel geliştirilmiş olanları tercih edilmelidir.
Güneşten koruyucular 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Arabada, pencerelerin yanında ve balkonda otururken, bilgisayar ekranı ve florasan ile de önemli miktarda ultraviyole ışını alındığı unutulmamalıdır.
Cildi tahriş eden herhangi bir yüz temizleyici, krem veya makyaj ürünleri kullanılmamalıdır. Yüze epilasyon, ağda işlemi yapılmamalıdır.
Kimyasal peeling, dermabrazyon ve lazer uygulamalarına yaz dönemi ara verilmelidir.
Yaz dönemi kullanımı ideal olan leke ürünleri tercih edilmelidir.
C Vitamini, E Vitamini, beta karoten, üzüm çekirdeği ekstresi ve yeşil çay ekstresi içeren oral vitaminlerin alınması lekenin oluşmasını önlemede yardımcı olmaktadır.
Şapka ve gözlük kullanımı unutulmamalıdır.